På Hornøya kan du blant annet oppleve de flotte lundefuglene. Foto: Svetlana Funtusova

Topp 5 fugleopplevelser i Nord-Norge

Kom tett på fuglelivet og ta spektakulære naturbilder!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Nord-Norge byr på rik og unik natur. Alle kjenner til landsdelens heftige fjell og fjorder, men ikke alle kjenner til at i dette barske kystlandskapet yrer det av fugleliv. Sjøfugler i hundretusenvis hekker i enorme kolonier, mens havørna svever over havet på jakt etter et nytt måltid. Ternene som hekker på holmer og skjær er globetrottere og reiser jorda rundt, men like trofast returnerer til sine hekkeplasser i nord hvert eneste år.

Med dagens billige kamerateknologi og sosiale medier er fuglekikking på full fart opp og frem, og i Nord-Norge finner du de heftigste opplevelsene. Er du på rett plass til rett tid kan et besøk i Nord-Norge være som å befinne seg midt i en heftig naturfilm fra BBC. Det eneste som mangler er David Attenboroughs fortellerstemme.

Vi har samlet 5 topp fugleopplevelser for deg som vil oppleve levende natur!

Hornøya – Det arktiske fuglefjellet 

Lengst nordøst i Norge, ute i Barentshavet ligger Hornøya. Den bratte vestvendte klippen er hjemmet til 100 000 sjøfugler, og et besøk i hekkesesongen (mars -august) gjør et sterkt inntrykk på de som tar turen ut.

Hornøya kan lett besøkes ved å ta den 5 minutter korte båtturen fra Vardø havn. Hornøya er et naturreservat med ferdselsforbud, men en sti som tar deg gjennom fuglekolonien lar deg oppdage øya på egen hånd. Å vandre under den bratte klippen i et øredøvende kalas av sjøfugler er en stor opplevelse. Du kommer svært tett på sjøfugler som toppskarv, lomvi og ikke minst den verdenskjente lunden. Til tider kommer du på kloss hold og kan ta flotte fuglebilder selv med en mobiltelefon. Pass på å vise hensyn til fuglene. Dette er deres hjem.

Store konsentrasjoner av sjøfugler tiltrekker seg også rovfugler. Både jaktfalk og havørn jakter regelmessig på Hornøya selv om de ikke hekker på øya. Livet på Hornøya er et drama på liv og død.

I tillegg til å vandre rundt midt i sjøfuglkolonien kan du også snorkle med lomvier som ligger på sjøen. Et nyoppstartet guidefirma i Vardø sørger for varme tørrdrakter og unike naturopplevelser.

Røst – det levende fjellet 

En av Nord-Norges største attraksjoner er landskapet. Dype fjorder, høye fjell og øyer som rager høyt over havflaten er et imponerende skue. Flere av disse kystfjellene yrer også av liv. Man kan ikke annet enn måpe når hundretusenvis av sjøfugler sirkler rundt fjellene som en en levende sky.

Nesten alle norske fuglefjell finnes i Nord-Norge. Røst er den største kolonien med anslagsvis 1 million sjøfugler. Fuglefjellene i Norge er vernede naturreservater ofte med ferdselsforbud, men flere aktører tilbyr båtturer rundt og under fuglefjellene. Til Vedøya utenfor Røst går det daglige turer i sommerhalvåret. Andre imponerende og store sjøfuglkolonier i Nord-Norge er Gjesværstappan og Hjelmsøya i Finnmark. Et besøk i et nordnorsk fuglefjell er en opplevelse for alle sanser!

Ærfuglene på Lånan – å samarbeide med fugler

Ærfugler er store andefugler som trives godt i det røffe farvannet i Nord-Norge.  De hardføre ærfuglene spiser både skjell og kråkeboller som svelges hele. I Norge og på Island har man tradisjonelt sanket dun fra ærfuglenes reir. I Norge er dette en praksis som nesten er utdødd, men på Lånan nord for Vega holdes tradisjonen i hevd.

På Lånan nord for Vega holdes tradisjonen med å samle dun fra ærfuglenes reir fortsatt i hevd. Foto: Visit Helgeland
På Lånan nord for Vega holdes tradisjonen med å samle dun fra ærfuglenes reir fortsatt i hevd. Foto: Visit Helgeland
På Helgeland er det ekstra store muligheter for å se havørna. Foto: Sverre Nilsen
På Helgeland er det ekstra store muligheter for å se havørna. Foto: Sverre Nilsen

Ærfuglene produserer den mest eksklusive dunen, og på verdensbasis samles det inn kun 2,5 tonn pr år. Det meste samles inn på Island, men på Lånan kan du fortsatt oppleve denne tradisjonen.

Ærfuglene nyter menneskenes beskyttelse mot rovdyr og rovfugler mot å “gi bort” sin dun etter endt hekkesesong. Dunen sankes fra ærfuglenes reir og brukes til å lage eksklusive dundyner i prisklassen 30-40,000 kr.  Denne praksisen en 100% bærekraftig og er basert på et gjensidig nytteforhold mellom mennesker og fugler. På Vega kan du besøke museet Ehuset om dunværet Vega, i tillegg til å oppleve ærfuglene på egen hånd gjennom guidede turer.

Havørna – Kystens majestet

Med sitt enorme vingespenn på opp til 2,5 meter er havørna en gigant i fugleverdenen, og en art man bare må oppleve. Etter mange år med jakt og forfølgelse var havørna nesten utryddet i Norge på slutten av 70-tallet. Den majestetiske fuglen ble fredet og i dag huser Nord-Norge verdens største bestand av havørn.

Havørna kan oppleves i hele Nord-Norge, men er vanligst å se langs kysten. Enten du ferdes i bil eller båt kan du gjerne se flere fugler som sitter som små varder på holmer og fjelltopper. De beste opplevelsene får du likevel om du blir med på en havørnsafari som leveres av flere operatører i Nord-Norge.

Les også: Dra til sjøs i Lofoten!

Ofte kjenner havørnene igjen både båt og båtfører som kaster ut en fisk som ørna snapper med seg. Havørna er i all hovedsak en åtseleter og en fiskespiser og den sier sjelden nei takk til et lett måltid. Å komme tett på havørna i det nordnorske kystlandlandskapet er det nærmeste du kommer en følelse av å være i en Jurassic Park film. Du vet vel at fuglene er dinosaurenes etterkommere?

Rødnebbterna – en verdensomseiling på vinger

Disse små og litt måkelignende sjøfuglene foretar fugleverdenens mest imponerende reiser. Hvert år flyr rødnebbternene fra Arktis til Antarktis og tilbake. Ternene kan bli 30 år gamle. En ternes sammenlagte flystrekning i løpet av et liv blir en reise på over 2,4 millioner kilometer. Dette tilsvarer en strekning tur/retur jorda-månen 3 ganger! En utrolig reise for en skapning som kun veier 100 gram.

Rødnebbternene finner du en rekke steder langs Nord-Norges kyst. Blant de beste stedene for å oppleve rødnebbterner er Helgelandskysten med sine mange holmer og skjær. Men pass på å ikke gå i land midt i en ternekoloni. Fuglene kan være svært aggressive. De skriker høylytt og stuper ned mot inntrengere som kommer for nært. Det er ikke så rart de er hissige med tanke på hvor langt de har flydd for å finne sine hekkeplasser. Hold litt avstand og kanskje du heller får oppleve hvordan en uforvarende måke får møte ternenes vrede om den skulle komme for nært. Ternene er blant verdens mest grasiøse flygere og det kan nesten virke som om de har opphevet tyngdekraften!

– Tormod Amundsen
Fuglekikker, arkitekt og friluftslivsentusiast, bosatt i Finnmark.