Utenfor allfarlei - store opplevelser på små steder.

Støtt brygge. Foto : www.faroutfocus / Hans Petter Sørensen

Å reise kysten av Nordland er blant det fineste jeg vet. Uansett årstid. Sommerstid er det så fint å bevege seg bølgelangs. De lyse sommernettene lokker. På plass nå er den nye sommerruten, som byr på ekstra avganger og muligheter, både for oss reiseglade og fastboende langsetter kysten.

Tekst: Kathrine Sørgård

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Mellom de to S’ene Sandnessjøen i sør og Skutvik i nord, får du sommerstid flere muligheter til å reise uforglemmelige havstykker av nordlandskysten. Midtpunktet og knutepunktet er Bodø, en by som stadig er i endring og får mer og mer å by på. Her er det fint å tilbringe en natt om du er heldig og får ly for natten. Fra Bodø by kan du reise nordover langsetter den mektige fjellkjempen Steigen. Randen av Helgelandskysten venter på sør. Med den ekstra sommeravgangen til Nordlandsekspressen kommer du deg utenfor allfarlei.  Nytt av året er at du kan reise direkte til det lille øyværet Myken fra Bodø. Når båten svinger av fra den ordinære ruten ved Rødøy, kan du bli med 33 nautiske mil rett ut i havet!

Stedene langs vår smellvakre og heftige kyst er først og fremst steder hvor mennesker bor. God planlegging av overnatting og restaurantbesøk er en viktig når du reiser utenfor allfarlei. Kapasiteten sommerstid er gjerne begrenset, selv om velviljen hos ildsjelene som driver små og mellomstore steder er stor. Et godt råd er å ta en telefon for mye, enn en for lite. Logistikken på de små stedene er imponerende. Derfor setter jeg enda større pris på måltidene som serveres ute i øyene og langt til havs. Ofte laget med det av råvarer som er tilgjengelig akkurat den dagen.

Les mer om sommerrutene på ruteopplysningen 177Nordland her.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Dra utenfor allfarlei med sommerrutene i Nordland. Foto: Kathrine Sørgård

Nordhavsparadis

Sjøveien gjennom Nordlands ramsalte nordhavsparadis kan gi en snarvei til ens eget følelsesregister. Å befinne seg mange nautiske mil av land, omsluttet av hav, gjør inntrykk. Underveis kan du ta del i havfolkets levemåte for en liten stund. I hverdagen langt til havs, på ytterpunktene av tilværelsen, foregår det stadig en kamp for tilstedeværelsen. Hurtigbåten er selve livsnerven som binder de små øysamfunnene sammen. Som gjest og sjøreisende kan du være med på å opprettholde det viktige rutetilbudet.

På kaiene rundt forbi blir du stedvis møtt av ekspeditører som tar i mot tau som kastes mot land, før de hjelper til med en trygg fortøying av båten. Fortsetter du med ferje fra Skutvik over Vestfjorden til Skrova, anbefales en snartur innom den lokale ekspedisjonen. Her er fotogene minner på veggene fra flere generasjoner med ekspeditører. Fortsatt bor ekspeditøren her i brygga på kaia. For oss byfolk kan det virke som om fortiden og nåtiden smelter sammen på slike steder. Nærheten til en nær og likevel svunnen legger til rette for indre tidsreiser. For oss byfolk kan dette være fint å både se for oss hvordan livet ved kysten har vært, og er.

Jo, med den ekstra sommerruten får du en unik mulighet til å bevege deg gjennom et fasinerende havlandskap. Trygt innenfor det heftige storhavet. På nord er det like fasinerende å følge med på fjellene som dukker opp og endrer form underveis, som å se ut i Vestfjorden mot Lofotveggene. Selve reisen, det å være i bevegelse, blir en opplevelse i seg selv.

Fine møter

Møtene med menneskene du møter langsetter leia, kan forsterke reiseopplevelsen. Er du heldig, kommer du i snakk med noen som kan gi deg nøkkelen til enda finere opplevelser. Folket her ute kjenner stedene sine godt. Menneskene er vel stedenes dypeste farge? I Saunaen på Træna kan du komme i snakk med havfolket i varme omgivelser. Her er det nedpå og nært. Badstuen ligger like nedenfor Havfolkets hus, hvor det sommerstid holdes kafe. For den som våger er det bare å stige ned i ramsalt hav, rett utenfor badstuen. Kanskje opplever du som jeg at det kan være vemodig å reise fra stedene du akkurat rekker å bli glad i? Det fine med en avskjed, er at den kan by på et gjensyn. Kanskje blir du helt hekta på å reise nordover, du som meg? Lengselen, den er havblå.

Anbefalinger på stoppesteder sørover:

Træna

Trænfjorden. Foto Kathrine: Sørgård / 1001rom.no
Trænfjorden. Foto Kathrine: Sørgård / 1001rom.no

33 nautiske mil av land ligger et fascinerende skue. Opp av havet stiger Trænfjellene. Fra toppen herfra får du et spektakulært skue ut over kysten av Helgeland. Nedenfor, ved foten av fjellene, bor Willy og Eilif som øyas eneste fastboende. Til de formfullene fjellene på øya Sanna kommer du deg med båten fra Husøy. Like spennende og fint som å begi seg til topps opp stien langs fjellsiden, er det å gå Sanna rundt. Etter å ha vandret gjennom det gamle fiskeværet, svinger veien over en bakke. Ved inngangen til den mørklagte tunellen som også leder til toppen av fjellet, kan du i stedet svinge inn på Kjærlighetsstien. Herfra er det en merket sti rundt øya. Et lite parti halvveis er best å forsere på flo fjære.

Les også: Træna – 33 mil til havs

Træna er en myriade og et øyrike som består av flere øyer. Disse kan du oppdage med lokalbåten. Å starte i badstuen på Husøya er absolutt å anbefale. Tør du å bade i ishavet? Slik får du respekt! Fra de fastboende kan det hende at du får med deg de beste rådene videre på reisen. Tusler du forbi Træna museum nærmer du deg PÅ Træna kaffebrenneri. Her serveres det kaffe på beste vis. Åpningstider? Vel, send en melding via Facebook! Så ordner seg sikkert. Aloha kafe har åpent deler av uken. Eller får du lyst til å lage en herlig fiskemiddag på egen hånd? Fersk fisk kan du bestille direkte fra fiskebruket, en dag eller to i forveien! Foretrekker du full servering, kan det nye konseptet «Hjemme hos Ida», eller «Taste of Træna» anbefales. Her får du komme inn i heimen til Ida Buschmann. Hun dekker på spisebordet og disker opp med lokal og enkel tradisjonskost, i stua si over det lokale kaffebrenneriet.

Tar du turen til Sandøya kan det hende at du er heldig og treffer på ærfuglrøkteren Jann Sandøy. Har han tid og anledningen kan det hende at han åpner sitt private museum for deg.

Aloha kafe og Havfolkets hus , restaurant, kafe og bar har åpent deler av uken. 

 

Aleksey Virich åpner PÅ Træna kaffebrenneri om du sender en melding på Facebook. Foto: Kathrine Sørgård.

Onøy/Lurøy

På Lurøygården kan du få ly for natten i en sjarmerende, gammel herregård. Her har tiden fått stå litt stille. Til den hører en flott renessansehage. Tenk det, rett ved polarsirkelen! Her har den ligget lunt og uforstyrret ved foten av Lurøyfjellet siden den ble anlagt rundt 1740.

Kystmuseet på Onøy gir deg et unikt innblikk i øyas historie. Her får du et glimt av hvordan menneskene har levd her ute.

Synes du er fint å ta beina fatt kan du bli med på guidede fotturer.  Explore Helgeland tar deg også gjerne med på Stand Up Paddleboard. Etter å ha rørt litt på deg kan det gjøre godt med smakelig måltid. Torshavn restaurant og kafe serverer lokale råvarer og kortreist mat gjennom juli og august.

En annen perle i Lurøy er Røssøygården. På øya Røssøya kan du oppleve et gårdsanlegg fra 1854.
Gården holder åpent hele året. Her finner du sjarmerende ly for natten og får mulighet til et bredt utvalg av opplevelsestilbud. Gården har kapasitet til opp mot 20 personer. Her er en felles stue, spisestue og kjøkken.

Sleneset. Foto: Kathrine Sørgård
Sleneset. Foto: Marinella Van Welsenes

Nesna

Den lille byen ved havet er et viktig knutepunkt for de gode opplevelsene langs Helgelandskysten. Nesna kan være perfekt for deg som vil starte eller avslutte reisen i Mo i Rana hvor det er togforbindelser nordover og sørover, mot Bodø og Trondheim.
På Nesna kan du velge å overnatte på Havblikk i telt eller hytte.

Parkerer du bilen i Nesna kan du ta deg en rundtur med lokalbåten. Den svinger deg innom disse Nesnaøyene: Hugla – Litlehaug – Tomma – (her holder Helgeland Kajakk og Helgeland Havhus til) og Handnesøya.

Tomma. Foto: Terje Rakke / Nordic Life
Tomma. Foto: Terje Rakke / Nordic Life

Anbefalinger på stoppesteder nordover:

Nordskot

Nordskot. Foto: Kathrine Sørgård
Nordskot. Foto: Odd Steinar Åfar Viseth

På kaia ved butikken er det en sjarmerende sommerkafe. Når du kommer til Nordskot, har du litt av noen muligheter bare noen slengkyss fra kaia.

Få minutter unna med båt ligger Manshausen med små, spennende utformede hus som henger utover store steinmurer ved havet. Her kan du overnatte! Skjønt, å sovne i den varme gløden fra midnattssola, hvem vil vel det? Helst blir man putevar og får lakenskrekk på slike steder. På Manshausen kan du leie kajakk eller bare mollkose deg, som de sier her i nord.

Fordypningsrommet Fleinvær
Manshausen, Steigen. Foto: Børge Ousland

På naboøya Grøtøya ligger Villa Haugen. Her er det restaurant og ly for natten knyttet til et vakkert trehus. På kaia nedenfor kan du slappe godt av med sauna og badestamp. På naboøya finner du Naustholmen der du kan ta et herlig avbrekk fra hverdagen. Her kan du finne på masse forskjellig for eksempel kajakkpadling, dra på ørnesafari, fiske eller øy vandring. Overnattinger på Nordskot, Manshausen, Villa Haugen og Naustholmen må forhåndsbestilles.

Les også: Salten – mennesker og kultur 

Oppeid/Skutvik/Tranøy

Skutvik. Foto Kathrine Sørgård
Skutvik. Foto Kathrine Sørgård

Når sommerruten legger til i Skutvik, får du flere timer du kan bruke i området før du beveger over Vestfjorden mot Lofoten. Da kan du med en flunkende ny bussrute ta deg til Oppeid og Hamsunsenteret. Har du aldri lest noe av Hamsun, får du her en spenstig innføring i hans liv og virke. Hamsunsenteret i seg selv er en opplevelse, der det står som en skulptur i landskapet.

Tranøy fyr. Foto: Andreas Ellingsen
Tranøy fyr. Foto: Andreas Ellingsen

Velger du å utforske området over flere dager, er det fint å overnatte på Tranøy fyr. Her det restaurant sommerstid. Beliggenheten er noe for seg selv, med litt av et skue mot Lofotveggen.

Nordlandsekspressen, Nex, "Regine Normann"
Nordlandsekspressen (NEX), MS «Regine Normann»
Nordlandsekspressen, Nex, "Elsa Laula Renberg"
Nordlandsekspressen (NEX), MS «Elsa Laula Renberg»

Dagsreiser

Langs kysten av Helgeland og deler av Steigen kan du begi deg ut på dagsreiser med hurtigbåten og lokale båtruter. Bare sjøreisen i seg selv kan være noe for seg selv! Ute på dekk eller inne i varmen kan du ta til deg havlandskapet. Hva med en liten tur til Støtt fra Bodø eller Ørnes? Her kan du fint ta deg tid til en kaffe i det gamle bryggeanlegget Støtt brygger.

Øyværet Myken nås blant annet fra Sandnessjøen, Bodø eller Tonnes. Her er det fint å ta seg tid til ei snill stund i kafeavdelingen på Myken landhandel. Eller på terrassen utenfor, på klare, fine dager, før du beveger deg bølgelangs videre, mot nord eller sør.

Ta deg gjerne litt tid med sommertabellen. Reiser du med bil kan det være flere fine muligheter for å sette den igjen ved kaia. Stemmer det med din tid, kan det hende du rekker å få med deg en svipptur til havs. Vil du overnatte til havs, husk på at det er lurt å forhåndsbestille.

Les også: Reis med de innfødte i Nordland

Opplev Nordlandskysten med hurtigbåt

Dersom du vil være sikret plass på hurtigbåten må du booke på forhånd.

De to regionale båtrutene i Nordland kalles begge for “Nordlandsekspressen”. Disse er igjen forkortet til “NEX”.

NEX 1 er den ruten som går tur-retur mellom Bodø og Sandnessjøen.

NEX 2 er den ruten som går tur-retur mellom Bodø og Svolvær. Den ekstra sommeravgangen på hverdager tar deg fra Bodø til Skutvik.

Rutetabell for de regionale hurtigbåtrutene »
Rutekart for NEX Sommerruter 2019 »

Reis så mye du vil i Nordland i 7 dager med buss og hurtigbåt med Travel Pass Nordland.

Reiseplanlegger og alle rutetider på Ruteopplysningen 177 Nordland.