Utværet Lånan – naturopplevelser i ærfuglens rike

Foto: Visit Northern Norway

Vegaøyan er åstedet for en ekte kjærlighetshistorie, nemlig den mellom kystfolket og efuggeln – ærfuglene. På Lånan lever de sammen i gjensidig respekt, til hygge og nytte for begge.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Ingenting er deiligere å bre over seg enn en ekte edderdunsdyne. Bittesmå mothaker i duna gjør den lett, luftig og varm.

På Lånan, en av de 6500 Vegaøyan, lever tradisjonen med å stelle for ærfuglene og høste duna deres videre. Så spesielt er dette samlivet i verdenssammenheng at Vegaøyan er skrevet inn på Unescos verdensarvliste.

Widerøe tar deg til nærmeste flyplass, som er Brønnøysund.

Kjærlig samliv

Folket på Lånan har et nært og varmt forhold til ærfuglene. I april sørger de for at de bittesmå ærfuglhusene, e-banene, er fylt med tørr tang. I mai-juni finner ærfuglene seg en bolig, før ekaillen (hannen) forlater, og ea (hunnen) legger egg.

For å holde eggene varme, napper hun det silkemyke dunet fra sin egen kropp og legger rundt. Menneskene er ute med langkosten og skremmer bort ørna, så ea kan føle seg trygg.

I begynnelsen av juni klekkes de første myke nøstene, og så vralter ungene etter mor ned til sjøen og begynner sitt farefulle liv.

Les også: Topp 5 fugleopplevelser i Nord-Norge

For å holde eggene varme, napper ærfuglen det silkemyke dunet fra sin egen kropp og legger rundt.

Slik blir edderduna til edderdundyne

Når fuglene er borte, begynner jobben med å sanke duna. Den skal renses på ei dunharpe og eggebiter og tangrester skal ut. Jobben må gjøres for hånd for å hold duna myk og luftig. Først i august-september kan man begynne å lage dyner og puter av den ypperste kvalitet. Les også: Støtt – en nødhavn for reisende

Øymylder

Denne sommeridyllen foregår på mylderet at flate øyer utenfor hovedøya Vega, helt ute i Golfstrømmen.

Grønne, treløse enger, små viker med sandstrender, rullesteinsfjære og den fargerike samlingen av våningshus og uthus fra den gang Lånan var bebodd hele året; det hele innbyr til fjæratur og å ta bilder, og man kan både se på storhavet der ute og de fjerne fjellene på fastlandet langt der inne.

Les også: Hemnes – skaperglede mellom smul sjø og evig snø

Dette skjer på Lånan i sommer

Lånan er verdt et besøk hele sommeren, men ærfuglene bestemmer programmet:

  • Tirsdag til fredag fra 2. juli til 30. juli går det turistbåt fra Vega til Lånan. Fuglevokterne tar deg med på en historievandring i ærfuglriket, og vandringen avsluttes på låven med mat og kaffe. 
  • I fredningsperioden 1. juni-1. juli tilbys ærfuglsafari. I denne perioden hekker 500-1000 ærfugler på Lånan. All ferdsel på øya skjer må skje sammen med en fuglevokter. Fuglevokteren tar deg med rundt på øya, og du får høre historien, bla. på utstillingen på låven. 
  • Du kan overnatte hos Hildegunn og Erik, delta i arbeidet og kanskje dra på fisketur 

Mer om hva du kan se på Lånan her.

Les også: Drømmesykling på Helgeland