Vandring på Helgeland

Foto: Emil Sollie

Eventyrfjell og utsiktstopper på kysten, Nord-Norges tak i Okstindan og vidstrakte nasjonalparker med urørt natur; vandring på Helgeland er variert og vakkert.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Fjell som stiger rett opp av havet i former og fasonger du aldri har sett før, fjell formet som en hall med hull tvers igjennom, fjell med ansiktstrekk, fjell med panorama over fjell og hav; fjellene på Helgeland har karakter.

De syv søstre

Sju 1000 meter topper ligger etter hverandre på øya Alsta, og de spiller en viktig rolle i Nordlandseventyret, historien om hvordan trollene ble til fjell på Nordlandskysten.

Herfra ser man alle de kjente toppene der ute i øymylderet; Træna, Lovund og Torghatten. Triangelkirkene, de tre middelalderkirkene, kan også sees, og på en god dag ser man Lofotodden i nord.

Les mer om fjelltur til topp i De syv søstre 

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Nydelig utsikt fra De syv søstre. foto: Visit Helgeland

Rødøyløva – høyt over øyhavet

20 000 øyer myldrer opptil 60 kilometer ut fra fastlandet på Helgeland. Klatreturen til toppen av Rødøyløva er å se denne særpregede naturtypen i førsteparkett.

De tre toppene på Træna helt der ute,  Lovunds umiskjennelige silhuett og lenger inn Dønnamanen stikker opp av virvaret av småholmer med hvite sandstrender langt der nede. 

Les mer om toppturen her

Oksskolten – Nord-Norges høyeste fjell

Oksskolten på 1916 meter er en voksen tur, men aldri luftig. Herfra ser man fra Trøndelag til Lofoten, og langt inn i Sverige.

Okstindan er et fjellmassiv av 11 topper samlet rundt Okstindbreen. Kjensvasshytta er base for å gå på «Skolten», mens Norges råeste turisthytte, Rabothytta, ligger på andre sida av massivet. Hit opp når man på en kort, bratt vandring fra Leirskardalen.   

Sjekk ut flere fjellturer på Helgeland her

Turen opp på Rødøyløva i Rødøy kommune på Helgeland er kanskje en av de flotteste fjellturene langs Kystriksveien. Foto: Simon Fossheim

Børgefjell nasjonalpark

Vandring i urørt natur i høyfjell, sjeldne planter, grotter, dyreliv; nasjonalparkene på Helgeland er innholdsrike, romslige og lite besøkt.

Børgefjell er et vidstrakt og urørt fjellområde helt inn ved svenskegrensa. Den vestlige, kystnære delen har høye tinder, dype daler, botnbreer og fjellvatn.

Den østre delen, nær Sverige, er mer avrundet med fjellvidder. Nasjonalparken er et av de siste tilholdsstedene for den sterkt truede fjellreven, og her kan man også være heldig og støte på jerv, bjørn og gaupe.  

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Børgefjell er et vidstrakt og urørt fjellområde helt inn ved svenskegrensa. Foto: Visit Helgeland

Saltfjellet-Svartisen

Høye topper og mye snø om vinteren skaper Nord-Skandinavias største isbre, Svartisen.

Kalkfjell har skapt grotter som er opptil 350 000 år gamle, og karstlandskapet preget mye av nasjonalparken. I kontrast til isen står de frodige fjelldalene med særpreget flora. 

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Utsikt mot Svartisen. Foto: Emil Sollie

Lomdal-Visten nasjonalpark

Ut mot kysten har Lomsdal-Visten kystfjell, kalkfjell med grotter, flere imponerende fossefall og et planteliv som varierer fra fjellflora til varmekjær lauvskog i dalgangene.

De fossende elvene, uberørt av inngrep, kan følges fra kilden til havet,  og jaktfalk er en av nasjonalparkens spesialiteter.