Våren – lyset kommer før varmen

Foto: Bjarne Riesto

Våren i nord er en ustadig venn. Av og til sitter vi ute i sola, andre ganger finner vi fram vottene. Lyset strømmer imidlertid på, kveldene er lyse og dyrelivet i full oppvåkning. Vakkert er det uansett.

Tekst: Knut Hansvold, NordNorsk Reiseliv

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

«Vi har ikke vår nordpå» hører man ofte. «Det er vinter, så smelter snøen, så blir det sommer». Denne fikse og typisk nordnorske spissformuleringen har noe i seg, men trenger å nyanseres. Mørketida i desember og påskesola i april er nemlig to helt ulike ting.

Vårtegnene

Det er kun de observante og erfarne som får med seg det første vårtegnet i Nord-Norge, nemlig at tjelden kommer tilbake. Tidlig i mars meldes det på lokalradioen at den rødbeinte smokingkledde vaderen nå spankulerer i fjæra. Vårtegn nummer to er at det drypper fra takrenna i godvær. Sola varmer midt på dagen, og driver kvikksølvet over null. Nummer tre er snytittingen, snøspurven, som kommer i store flokker og spiser seg opp og hviler i bjørkene før den skal fly videre til Svalbard. Nå har sola fått sånn tak at asfalten er bar. Snart innbyr bare veier til småsko, man finner fram solbrillene og sitter på utekafe midt på dagen, selv om snøen ligger til livet bare meter unna. Riktignok slår frosten knallhardt tilbake på natta, men noe er på gang.

Les også: Topp 5 fugleopplevelser i Nord-Norge

Tjeld. Foto: Marit Elise Solbakk
Et sikkert vårtegn er når tjelden kommer tilbake. Foto: Marit Elise Solbakk
Snøspurv. Foto: Alan Schmierer
Snøspurven kommer i flokker for å spise seg opp før den flyr videre til Svalbard. Foto: Alan Schmierer

Natta blekner

Lyset er det største vårtegnet. Midt på dagen står sola høyt på himmelen, kveldene er gylne og solfylte, og natta er kort og fløyelsblå i stedet for svart. Været er det beste i hele året, med mye sol og lite storm og uvær. Hadde vi ikke fått disse irriterende utepilsoppdateringene fra Aker Brygge i media, hadde vi nytt det enda mer. Midnattssola kryper sørover, og sees ved Nordkapp allerede 10. mai. 18. mai er hun synlig i Tromsø, og 4. juni skinner hun over Landego ved Bodø.  

Våren fra sør

Langs nordlandskysten er snødekket ustadig hele vinteren. Med det samme aprilsola får tak, tiner snøen. Krokusen stikker hodet opp av brunt fjorårsgras. I dunværene holder dunkjerringene på med å fylle ebanene, altså de bittesmå ærfuglboligene, med tang mens ærfuglene samler seg i store flokker. Elskovssyk måse skriker fra alle møner, og det foregår unevneligheter og dyp umoral på lyktestolpene. Ganske visst kommer tilbakeslagene med snø og nordavind, men det ligger an til kaffe i solveggen mange aprildager.

Les også: 6 Fottur-favoritter i Nord-Norge.

Våren i Nord-Norge har mye sol og lite uvær. Foto: Kjell Fredriksen.
Våren i Nord-Norge har mye sol og lite uvær. Foto: Kjell Fredriksen.
Rødsildra er blant de aller tidligste blomstene. Foto: Roger Johansen

Når skara bærer en voksen mann ved sankthans …

..blir det sein vår, sies det selvironisk nordpå. Og ganske visst; snøen ligger ned til sjøen i hele april på Finnmarkskysten og i fjordene i Troms. Her oppe er imidlertid dagene enda lengre, det kan gås lange, herlige skiturer over vidda, hvite tinder lokker frikjørere på ski og isfiskerne har sin mest aktive måned. Hundekjørerne, som har kjørt turister på korte turer gjennom nordlysvinteren, inviterer nå til rene hundespannekspedisjoner på tampen av sesongen. På dagen er det kaffe og solfaktor i snøborgen, på natta biter frosten seg fast.

Vårflytting

Reinen begynner sitt urgamle trekk fra innland til kyst i april. Menn, kvinner og barn tar i et tak for få drevet reinen av gårde, og det jobbes dag og natt med å holde flokken samlet. Vel nede ved kysten settes de over til de store øyene med landgangsfartøy fra marinen, tidligere måtte de svømme selv. Etter den harde sjauen kommer en lang sommerferie på kysten.

Foto: Marit Løvhaug
Foto: Marit Løvhaug

Fuglefjellene befolkes

14. april er lundkommardagen på Lovund, da flyr lunden inn fra havet og slår seg til i Lundeura. Samtidig fylles fuglefjellene langs hele kysten, og alke, lomvi, krykkje og skarv krangler om hekkeplassene. Der du tidligere bare hørte havbåra slå mot fjellsida, hører du nå det øredøvende ståket fra titusenvis av fugl. En travel sesong med fisking hele døgnet og foring av kyllinger venter.

Les også: Utværet Lånan – naturopplevelser i ærfuglens rike

Festmåneden

I mai tiner snøen selv på Finnmarkskysten. Høytrykk fra Russland kan sende temperaturen over 20 grader, særlig i innlandet. Isgangen i de store elvene i Finnmark kan være imponerende. Noen røsker opp i staudebedene og raker plenen på fridagene, andre går tur i fjæra. På Nordlandskysten kan man allerede gå tur i de laveste toppene på føttene, mens det samme må skje på ski i innlandet og lenger nord. 17. mai er noen år en smak av sommer med isspising i sola. Andre år må russen riste snøen ut av russefløyta. Maimåneden er kanskje vår eneste skikkelige vårmåned, for når junimåneden toner inn, er det sommer.