Verdens største dyr tar sommerferien i Nord-Norge

I de siste årene har man sett blåhval i farvannene rundt Svalbard, Jan Mayen og Bjørnøya. Dette bildet er fra Vesterålen, og i Andenes er de kjent for sine hvalsafarier. Her er det først og fremst spermhvaler (sånn som på dette bildet) man kommer tett på. Foto: Hvalsafari Andenes

De siste åra er det observert flere blåhvaler i områdene rundt Svalbard, Jan Mayen og Bjørnøya. Visste du at en blåhval kan bli nærmere 30 meter lang og veie rundt 200 tonn?

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Blåhvalen er det største dyret som noen gang har levd på kloden vår. Den er så stor og så mektig, at å er du så heldig å få se den, husker du det for resten av livet. Det er ikke lett å få sett Blåhvalen med egne øyne, men det er faktisk mulig om du beveger deg i farvannene rundt Svalbard, Jan Mayen og Bjørnøya om sommeren.

De siste åra er det observert flere blåhvaler i dette området. Hvorfor de er tilbake, er ikke forskerne sikre på. Disse hvalene svømmer raskt og effektivt helt fra klodens sørlige farvann til Arktis for å fete seg opp.

Se video av blåhval utenfor Svalbard:

Hjertet er på størrelsen med en bil

En blåhval kan bli nærmere 30 meter lang og veie rundt 200 tonn, og med det er den langt større enn selv den største dinosauren som en gang tråkket rundt på jorda. Tunga alene veier like mye som en elefant. Hjertet er på størrelse med en bil, og noen av blåhvalens blodårer er så store at en voksen mann kunne ha svømt ned gjennom dem.

Halefinnen har en bredde som matcher vingespennet på et lite fly, og blåsten som hvalen sender til værs gjennom et hull i hodet, kan rage hele 12 meter opp i lufta. Og sommerferien tar den altså hos oss, først og fremst for å spise.

Les også: Ta en Sir Attenborough!

Hva spiser krill?

Mange tror kanskje at hvalen spiser fisk og sel siden den er så gedigen, men sannheten er at blåhvalen hovedsakelig lever av krill, de aller minste dyrene i havet. Dette krepsdyret er bare noen få centimeter langt, men så finnes det til gjengjeld i svære mengder. På dagtid dykker hvalene ned til rundt 100 meter og blir der for å spise i opptil 15 minutter om gangen.

Om kvelden samler krillen seg i stimer som kan farge vannet rundt dem rødt. Da sies det at man kan se blåhval svømme i overflaten med åpen kjeft og skuffe innpå rød krill. En enkelt blåhval kan i løpet av en dag fortære hele 40 millioner av disse krypene. Her snakker vi om skikkelig matlyst med andre ord!

Mer dyr og fugler: Topp 5 fugleopplevelser i Nord-Norge

7 meter lange unger

Til tross for blåhvalens sterke fascinasjonskraft, vet vi sørgelig lite om dyret. Vi registrerer at mange blåhvaler kommer til Nord-Norge og Svalbard for å spise i sommerhalvåret og at de deretter reiser til varmere havområder for å forplante seg. Disse vandringene foregår antakelig langt til havs siden dyrene sjelden ses langs kysten. Men den eksakte migrasjonsruten deres er fortsatt et mysterium.

De 7 meter lange ungene fødes om høsten, og sommeren etter har de allerede rukket å bli mer enn dobbelt så lange. Så kan da også de mest glupske kalvene få i seg nærmere 400 liter morsmelk i døgnet.

Blåhvalen er i dag fredet over hele verden, men den er fortsatt en truet art. Heldigvis ser bestanden ut til å øke. At blåhvalen er så sårbar, og at vi vet så lite om den, er en dramatisk påminnelse om hvor mye vi fortsatt trenger å lære om vår blå planet og alle de fantastiske skapningene som bor der.

Opplev spermhval i Vesterålen

I Nord-Norge kan du se hval flere steder, men særlig er Andenes i Vesterålen kjent for sine hvalsafarier. Her er det først og fremst spermhvaler man kommer tett på. Også denne hvaltypen er fascinerende på så mange måter. Visste du for eksempel at det inne i spermhvalens gedigne hode ligger en ansamling av nærmere 2000 liter fett? Det brukes til å skape oppdrift ved dykking, men også til å lage kommunikasjonssignaler til andre hvaler.

Historiene om hvalen er endeløse og spektakulære. De som har stirret en hval i øynene på nært hold, sier at det må være en av de mest gripende opplevelsene planeten vår kan by på. Reis og møt de fantastiske dyrene selv. Eventyret ligger der og venter.

Interessert i dyr og natur? Få masse tips om dyrelivet i Nord-Norge her.