Vikinggilde under nordlyset

Foto: Steven Henriksen

Et vikinggilde i et ekte vikinghus, innbudt av høvdingen og husfrua, med mjød, høy stemning, sang og dans; bli med til Borg i Lofoten.

Forfatter: Knut Hansvold/NordNorsk Reiseliv
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Borg var et av de mektigste høvdingsetene i nord for mer enn 1000 år siden.

Her styrte en av Nord-Norges aristokrater, vikinghøvdingen Olaf sammen med husfrua Åshild.

Det gikk gjetord om gjestebudene på Borg, og de innbudte ville seile langt og lengre enn langt for å være med.

Bli med inn i verdens største kjente langhus i vikingenes verden, bli med på et ekte vikinggilde og stig inn i vikingtida!

Vikingsommeren er over

Det er mye styr å være viking om vinteren. Det skal ros i motvind og seiles hardt i medvind både nedover langs Norskekysten og over Nordsjøen.

Det skal gjøres strandhogg, kanskje for plyndring og helt sikkert for handel.

Plyndring kan gi store utbytter i form av både juvelbeslåtte krusifikser og motvillige fanger, men også tap for plyndrerne.

Handelstokt gir ofte gode utbytter; gull og edle metaller, vakre tekstiler slik som silke til husfrua, vin, honning til den viktige mjøden, glassvarer og annen luksus. Når alt er vel stuet i skipet, er det på tide å seile nordover igjen.

Hjemme er det nemlig også travelt å være viking. Det skal sås og høstes, tørkes og tas vare på, grøftes, hesjes, fiskes torsk og fanges hval og mye mer. Ja, det kan være et slit, derfor er det viktig å feire når man kan.

Med nordlyset flakkende over himmelen er det tid for å feire og feste.

Les også: Nord-norsk historie – Vikinger tørrfisk og krigsdrama.

Foto: Kjell Ove Storvik

Vertskap

Trellene på Borg er dyktige og serverer maten uten et ord. De vet at de må holde seg inne med både høvdingen og husfrua, ellers kan de bli solgt eller må sove i grisefjøsen.

Derfor er oppvartningen helt på topp. Vertskapet har også god tid til å underholde gjestene, slik skikken krever. På et vikinggilde sitter man ikke og glaner ned i fatet i taushet. 

Høvdingen forteller historiene fra ferdene sine, husfruen spiller fløyte og synger, og til slutt reiser alle seg og trår ringdansen ute på gulvet.

Bli med på vintergilde

På Borg bys det inn til vikinggilde hver kveld utover vinteren for gjestene på Hurtigruten. 

Du kan slå deg sammen med dem, og bestille før 12 samme dag. Passer for store barn, ungdom og alle voksne med interesse for vikingene. 

NB! Det kan bli avlyst om ikke nok deltakere melder seg fra Hurtigruten. Språket er engelsk, slik at både alle gjestene og alle trellene skal forstå.

Reis over 1000 år tilbake i tid: Lofotr Vikingmuseum

Til ære for gudene

Vikinggildet blir holdt til ære for gudene. Det ofres øl og mjød. Gudene trenger både oppmerksomhet og blidgjøring! Vikingene har sans for å kombinere det behagelige med det nyttige, så god mat og drikke hører selvsagt med i vikinggildet. 

Borg ligger langt mot nord, og høvdingen har gode forbindelser med samene. Samene har spesielle kunnskaper om livet, naturen og kanskje det vi ikke ser, noe høvdingen vet å nyttiggjøre seg. Det er best å holde seg inne med gudene, man kan jo aldri vite.

Ete og drikke

Det verste en viking kan være, er gjerrig. Skulle ryktet spre seg om at man sparer på godsakene, vil man bli ledd av opp og ned langs kysten. Altså skal det ikke mangle noe under vikinggildet. 

Det skjenkes dyrebar mjød i kostbare glass fra Sentral-Europa. Mjødet er laget av kostbar honning, og blir kun skjenket ved de fineste anledningene. 

Maten er den beste som finnes i Lofoten, lammekjøtt, fisk, neper, kålrabi, alt som beiter på bøene, svømmer i havet og vokser i hagen.

 

Foto: Kjell Ove Storvik