XLLofoten:

– Bli med på aktiviter i storslagent lofotlandskap

Foto: Geir Nøtnes / XXLofoten

Har du ikke sett nordlyset på ordentlig? Ikke padlet i havkajakk? Ikke fått skrei på kroken? Ikke vært i Trollfjorden? XXLofoten kan ordne alt dette for deg!​

Tekst: Knut Hansvold, NordNorsk Reiseliv

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

I Svolvær på tur med gjengen? For å gjøre lofotbesøket ekstra minneverdig, kan dere legge inn noen artige aktiveter om dagen og om kvelden.

Ørnesafari med Rib i Trollfjorden, kajakk på Vestfjorden, nordlys på yttersida av Lofoten eller skreifiske, disse egner seg for de fleste, og gir mye å snakke om etterpå.

Fly til Svolvær med Widerøe!

Ørnesafari med RiB Trollfjorden

Den halvannen kilometer lange fjorden med de tårnhøye tindene rundt; Trollfjorden er en forunderlig åpenbaring i verdenen av fjell og fjord i Raftsundet, midt mellom Lofoten og Vesterålen.

Hit kommer du med rask RiB-båt forbi bittesmå bosettinger under spisse tinder og en forreven skjærgård.

Underveis stopper vi der vi vet havørna holder til, og du kan se den stupe ned i havet etter fisk.

Les også: Frugga – gjestehus ved enden av veien

Trollfjorden er en forunderlig åpenbaring i verdenen av fjell og fjord i Raftsundet, midt mellom Lofoten og Vesterålen. Foto: XXLofoten

Kajakk

Den forrevne skjærgården utenfor Svolvær er som skapt for kajakkturer. Dobbelkajakkene til XXLofoten er så stødige at de knapt kan velte, så dette er sjansen din til å lære deg å padle.

Erfarne guider tar deg med ut, og du får følelsen av å gli lydløst gjennom vannet. Tøffere kajakkopplevelser kan også ordnes.

Les også: Dra på høsttur med gjengen til Lofoten

Nordlys

Nordlysovalen, den sonen hvor det er mest nordlys i verden, stryker forbi nordkysten av Lofoten. Det vil si at Lofoten er i førsteparkett for å oppleve dette sky, lunefulle og skjøre himmelfenomenet.

Bli med XXLofoten ut i lofotnatta på jakt etter klar himmel og fine utsiktspunkter. Sjansen er størst for å havne på nordsida av øygruppa, der det er fri horisont mot nordvest og størst sjanse for opplett i skydekket på vanskelige dager.

Guiden er en dyktig fotograf, og hjelper deg å innstille kameraet ditt så du får fanget inn himmelfenomenet.

Les også: Festivaler om høsten i Nord-Norge

Vinterfiske

Verdens største torskefiske, lofotfisket, skjer når millioner av skrei vandrer fra Barentshavet til Vestfjorden i januar til april for å gyte.

XXLofoten står selvsagt klar, og med den gamle fiskebåten Symra bærer det ut på Lofothavet for å dra stortorsken.  

Det blir ikke fangst hver gang, men dunkdunken fra Symras motor, duvingen ute på Vestfjorden og synet av Lofotens sagtakkede fjell på avstand er garantert.

Den forrevne skjærgården utenfor Svolvær er som skapt for kajakkturer. Foto: XXLofoten

Svolvær

Svolvær har ikke mer enn 5-6000 innbyggere, men er forbausende allsidig. Det finnes kunstgallerier og butikker, flere gode restauranter med særpreg serverer fisk og skalldyr og flere utesteder med hyggelig atmosfære.

I Svolvær bør man også bruke tid på å gå rundt i byen, følge kaiene, gå over til Svinøya for å se på tørrfiskhjellene og i det hele tatt innånde lofotlufta.

Andre vakre steder i Lofoten, som Kabelvåg og Henningsvær, ligger en kort tur unna i leiebil eller med rutebussen.

Les også: Høst i Nord-Norge: farger og effekter

Praktisk

Alle turene er korte og greie, og lar seg lett kombinere med andre aktiviteter, shopping og avslapping under et hyggelig svolværopphold.  Selvsagt er det værforbehold, men sant å si er det sjelden det må avlyses.

Svolvær er lett å nå med fly via Bodø, eventuelt med Hurtigrute eller Nordlandsekspressen.

Fly til Svolvær med Widerøe!